පන්හිඳට පිවිසෙන්නන්

Monday, July 3, 2017

ආයු බල වඩවන කොළ කැඳ

ආයු බල වඩවන කොළ කැඳ


නිරෝගිමත් දිවියක් ගත කිරීමේදී පෝෂ්‍යදායි ආහාර රටාවකට හුරු වීම ඉතාම වැදගත්. කාලයත් සමග අපේ පැරණි ආහාර රටාවන්ගෙන් ඈත් වෙමින් වැරදි ආහාර රටාවන්ට හුරු වීමේ ප්‍රවනතාවයක් දකින්නට තියෙනවා. ඉතිං ශරීරයට බොහොම ගුණදායක පානයක් වන කොළ කැඳවල අඩංගු පෝෂණ ගුණය ගැන ඔබ දැනුවත්ද? කිරි පිටි වෙනුවට සෑම උදෑසනකම කොළ කැඳ වීදුරුවක් පානය කිරීමෙන් දවස ආරම්භ කිරීමට යොමු වීමෙන් ලෙඩ රෝග අවදානමෙන් මිදීමට පුළුවන.

සමබර පානයක් වන කොළ කැඳවල කොළ යුෂ මගින් ශරීරයට ඛණිජ ලවණ, ඇමයිනෝ අම්ල, විටමින් වැනි පෝෂ්‍ය පදාර්ථයන් එක් කෙරෙනවා. සහල් මගින් පිෂ්ටයත් පොල්කිරි වලින් මේදයත් ලබා දෙනවා. ඉඟුරු, සුදු ලූණු, ගම්මිරිස්වලින් ලබාදෙන අමතර පෝෂණයත් ඉතාම වැදගත්.

කොළ කැඳ පානය කිරීමෙන් නිරෝගී බව රැකීම මෙන්ම අයුබල ශක්තිය වර්ධනය වීමද සිදු වේ. මිට අමතරව ආහාර රුචිය ඇති කිරීම, සම රැලි වැටීම අඩු කිරීම, අකලට හිසකෙස් පැසීම නැවතීම වැනි ගුණ රාශියක් මෙමගින් ලැබෙනු ඇත. මෙම කොළ වර්ග වලින් සිරුරට ලැබෙන පෝෂණ ගුණයයි මේ...

ගොටුකොළ

පහසුවෙන් සොයා ගත හැකි ගොටුකොළ බොහෝ දෙනා අතර ජනප්‍රිය කැඳ වර්ගයකි. රසයෙන් හා ගුණයෙන් වැඩියි මුළු ශාකයම ප්‍රයෝජනයට ගත හැකිය.
  • ·        ධාරණ ශක්තිය ඇති කරයි.
  • ·        අලසබව දුරු කරයි.
  • ·        කුඩා ළමුන්ගේ මොලය වර්ධනය කර ගැනීමට ගොටුකොළ කැඳ ඉතාමත් සුදුසුයි.
  • ·        බුද්ධිය ඇති කරයි.
  • ·        කිරිදෙන මව්වරුන්ට ගුණදායකය.
  • ·        සිරුරට සිසිලස ලබා දෙයි.
  • ·        ඇස් පෙනීමේ දුර්වලතාවයන් අවම කරයි.
  • ·        රෝගවලට ඔරොත්තු දීමේ හැකියාව වැඩි කරයි.
  • ·        හිසකෙස් වඩවා දීප්තිමත් කරයි.
  • ·         ක්‍රියාශීලී බවින් ජීවිතය පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වෙයි.
  • ·        බොහෝ රෝහවලට ගුණදායකය.
  • ·        රුධිර සංසරණ ක්‍රියාවලිය මනාව සිදු කිරීමට උපකාරී වේ.
  • ·        විටමින් B බහුලව පවතී.


මුකුණුවැන්න  

පළාවර්ග අතරින් ඉතාම ජනප්‍රිය මුකුණුවැන්න  කොළ කැඳ ඉතාම රසවත්ය.
  • ·        ශරීරයේ විෂ පහ කරයි.
  • ·        ඇස් පෙනීම වැඩි කරයි.
  • ·        විටමින් A බහුලව ඇත.
  • ·        සිරුරට අවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ශරීරයට අවශෝෂණය කරයි.
  • ·        කෂුද්‍ර පෝෂකවලින් ඉහළ පෝෂණීය ගුණයක් ඇති පොටෑසියම්, සින්ක් සහ කැල්සියම් අඩංගු වී ඇත.
  • ·        ප්‍රතිශක්තිය වැඩි කරයි.
  • ·        පටකවල ගෙවී යාම අඩු කරයි.
  • ·        මළ පිට වීම හොඳින් සිදු කරයි.
  • ·        රුධිරයේ පවතින විෂ දෝෂ නැති කරයි.
  • ·        කුෂ්ට රෝග දුරු කරයි.
  • ·        බඩගින්න ඇති කරයි.
  • ·        අක්මා රෝග සහ පිනසට ගුණදායකය.
  • ·        අකලට හිසකෙස් පැසීම නවතා හිසකෙස් කළු පැහැ කරයි.
  • ·        ඇස් දීප්තිමත් කර ප්‍රභාව වැඩි කරයි.
  • ·        මතක ශක්තිය වැඩි කරයි.



හාතාවාරිය


හාතාවාරිය කැඳ ගුණාත්මක බැවින් වැඩි කැඳ වර්ගයකි. පහසුවෙන් සොයාගත හැකි හාතාවාරිය ඉතාමත්ම රසවත් කොළ කැඳ වර්ගයකි.
·        සිරුරේ සිසිලස රඳවා තබයි.
·        වාතය නසයි.
·        සිරුරේ බලය ඇති කරයි.
·        සිරුර පෘෂ්ඨිමත් කරයි.
·        අකලට හිසකෙස් පැසීම අවම කරයි.
·        සරුබව ඇති කරයි.
·        චර්ම රෝග නැති කරයි.
·        දයට හිතකරයි.
·        කුෂ්ඨ රෝග දුරු කරයි.
·        සන්ධි රෝගවලට සුදුසුයි.
·        මව්කිරි වඩයි.
·        සිරුරේ ඉදිමුම නැති කරයි.
·        ස්නායු පද්ධතිය ආශ්‍රිත රෝගවලට හිතකරයි.
·        රාත්‍රියේදී ඇස් පෙනීම දුර්වල වූ අයට යෝග්‍ය වේ.
·        අර්ශස් රෝගයට සහ ආමාශයේ තුවාලවලට ඉතාම   
සුදුසුයි.
·        කාන්තා රෝගවලට සුදුසුයි.
·        සිරුරේ දාහය නසයි.
·        සිරුරේ බලය වැඩි කරයි.

වැල්පෙනෙල

මෙහි ඇති ප්‍රධාන ගුණය නම් පෘෂ්ඨිමත් බව වැඩි කිරීමයි.
·        පුරුෂයින්ගේ ධාතු ශක්තිය වැඩි කරයි.
·        සරු භාවය ඇති කරයි.
·        අධික රුධිර පිඩනයට ඉතාම ගුණදායකය.
·        ශරීරයේ වෙව්ලන බව නැති කරයි.
·        පිළිකා වලක්වන ගුණය පවතී.
·        ස්නායු පද්ධතිය මනා ක්‍රියාකාරීත්වයෙන් පවත්වා ගනී.
·        රුධිරය පිරිසිදු කරයි.
·        අරුචිය නැති කරයි.
ඉරමුසු


මුළු වසර පුරාම දැකිය හැකි ශාකයකි. මෙය සුලබව පවතී. රසවත් බවින් මෙන්ම ගුණවත් බවින්ද යුත් කැඳ වර්ගයකි.
·        ශරීරය සිසිල් කරයි.
·        ශුක්‍ර වර්ධනය කරයි.
·        කුෂ්ඨ දද නැති කරයි.
·        සිරුරේ දහඩිය දුගඳ නැති කරයි.
·        බඩගින්න ඇති කරයි.
·        පිපාසය නැති කරයි.
·        දාහය, දැවිල්ල නැති කරයි.
·         රුධිරය පිරිසිදු කරයි.
·        වාතය නසයි.
·        ඉදිමුම නැති කරයි.
·        මව්කිරි පිරිසිදු කරයි.
·        බරවා රෝගයට සුදුසුයි.
·        ස්ත්‍රී රෝගවලට ගුණයි.
·        මුත්‍රා දැවිල්ල නසයි.
·        අක්ෂි රෝගවලට සුදුසුයි.
·        සිරුරේ ඇතිවන තුවාල සුව කරයි.
·        මී විසට හිතකරයි.
·        ආහාර රුචිය ඇති කරයි.

කරපිංචා


පහසුවෙන් සොයාගත හැකි කරපිංචා තුළ අඩංගු ගුණදායක බව ඉතාම ඉහළය. ඒ නිසාම එය දිව්‍යමය ඔසුවක් ලෙස පෙන්වා දිය හැකිය. විවිධ වූ රෝගයන්ට එක එක ආකාරයෙන් ආහාරයට එක්කර ගත හැකිය. කරපිංචා අගුනවන අවස්ථා අඩුය. සියලු දෙනාටම ගුණ දෙන ඔසුවකි.
·        ශරීරයේ මේද ප්‍රමාණය පහත හෙළයි.
·        කොලෙස්ටරෝල් රෝගයට ඉතාම සුදුසුයි.
·        රුධිරය පිරිසිදු කරයි.
·        විෂ නාශක ගුණයෙන් ඉහළයි.
·        අර්ශස් රෝගයට සුදුසුයි.
·        හිසකෙස් වර්ධනය කරයි.
·        ගැබිණි මව්වරුනට ඉහම සුදුසුයි. දරුවා බිහිකිරීමේදී වේදනා ගතිය දුරු කරයි.
·        කක්කල් කැස්සට යෝග්‍යයි.


No comments:

Post a Comment